Opiskeluohjeita  

 

Orgaaninen kemia poikkeaa muista oppiaineista siinä, että se perustuu kemiallisen ”merkkikielen” ja kemiallisten käsitteiden ymmärtämiseen. Lisäksi kemiallinen tieto on kumulatiivista, ts. uusien asioiden oppiminen perustuu aiemmin opitun osaamiseen. Siksi orgaanisen kemian omaksuminen edellyttää kontaktiopetukseen osallistumisen lisäksi säännöllistä itseopiskelua. Seuraavassa on esitetty muutamia ohjeita KP2-kurssin menestykselliseen suorittamiseen.

 

1. Kertaa yleisen kemian ja lukion kemian kurssit, jos et niitä vielä hallitse. Puutteet perusasioiden osaamisessa voivat muodostua esteeksi uuden oppimiselle. Selvitä itsellesi kemian peruskäsitteet kuten elektronegatiivisuus, happo/emäs-käsitteet, pH, pKa ja jaksollinen järjestelmä. Kertaa erityisesti lukion kemian orgaanisen kemian osuus ennen kurssin alkua. Voit kerrata lukion orgaanisen kemian perusteita www-sivuilta:

http://www.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/kemia/kemia5/index.html

 

2. Hanki tai lainaa orgaanisen kemian oppikirja.  Kirja on hyvä lähdeteos myöhempiä opintoja varten ja siitä löytyy hyödyllisiä harjoitustehtäviä ja esimerkkejä, joiden avulla pystyt  paremmin ymmärtämään orgaanisen kemian käsitteitä ja asioiden välisiä yhteyksiä. McMurryn Fundamentals of Organic Chemistry on oppikirjoista suositeltavin, koska kurssin luennot perustuvat kyseiseen kirjaan. Suositeltavia kirjoja ovat myös: Hart: Organic Chemistry: A Short Course ja  Jonathan Clayden: Organic Chemistry. Myös muut orgaanisen kemian kirjat ja lukuisat www-sivut ovat suositeltavia. Kuopion yliopiston kirjastosta lainattavia orgaanisen kemian kirjoja löydät täältä. Suomenkielisistä kirjoista suosittelen Pirjo Naparin Orgaaninen kemia -kirjaa.  Linkit-painikkeen alta löytyy osoitteita orgaanisen kemian www-sivuille.

 

3. Tee harjoitustehtäviä. Orgaanisen kemian oppiminen edellyttää opettavan asian muistamisen lisäksi ymmärtämistä ja soveltamista. Harjoitustehtävien tekeminen on ainoa tehokas tapa oppia orgaanista kemiaa. Tee niitä niin paljon kuin pystyt. Harjoitustehtävät auttavat sinua ymmärtämään orgaanista kemiaa ja sen mikä siinä olennaista. Harjoitustehtävät ovat myös tehokasta harjoitusta tenttiä varten. Kurssin aikana järjestetään tuutor-opetusta, jossa on tarkoitus harjoitella harjoitustehtävien tekemistä. Kurssin Moodle-sivuilta löydät harjoitustehtäviä ja vanhoja tenttikysymyksiä vastauksineen.

 

4. Tutustu uuteen asiaan ennakolta ennen luentoa. Käy ennakolta läpi seuraavan luentokerran asiat luentomonisteesta ja/tai oppikirjasta; tutustu luentomonisteen harjoitustehtäviin ja pyri ratkaisemaan ne ennen luentoa; merkitse asiat joita et ymmärtänyt, jotta voit kysyä niitä luennolla. Palaa luentoaiheeseen luennon jälkeen; lue asiakokonaisuus usean kertaan luentomonisteesta ja kirjasta, niin että asia tulee ymmärretyksi. Tee aihepiiriin liittyviä harjoitustehtäviä. Näin varmistat, että ymmärrät asian ja osaat soveltaa oppimaasi.   

 

5. Piirrä rakennekaavoja ja reaktioita. Käytä kynää ja paperia ja piirrä kaikki luennoilla ja harjoitustehtävissä esiintyvät rakennekaavat ja reaktiot. Orgaanista kemiaa ei voi oppia pelkästään lukemalla.

 

6. Kysy aina kun et ymmärrä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Jos et jotakin asiaa ymmärrä luennolla, kysy luennon aikana tai sen jälkeen. Kysymyksiä voi esittää myös Moodlessa "kysymyksiä opettajalle" kohdassa tai sähköpostilla (tapio.nevalainen(at)uef.fi). 

 

Sisällysluettelo

1. Johdanto: orgaanisten yhdisteiden rakenne ja sidokset; hapot ja emäkset