13 Hiilihydraatit

Puolet orgaanisesta hiilestä on sitoutunut hiilihydraatteihin, joita kasvit tuottavat fotosynteettisesti ilman hiilidioksidista ja vedestä.

 

 Sokerit, tärkkelys (ravinto) ja selluloosa (puu, paperi, puuvilla) ovat hiilihydraatteja. Myös nukleiinihapoissa on sokerimolekyylejä. Hiilihydraatit ovat rakenteeltaan polyhydroksialdehydejä tai -ketoneja (eivät hiilen hydraatteja). Esim. glukoosi on pentahydroksiheksanaali.

 

13.1 Hiilihydraattien luokittelu

13.2 Monosakkaridien konfiguraatiot: Fischerin projektiokaava

13.3 Monosakkaridien D,L-konfiguraatiot

13.4 Aldoosit

13.5 Hemiasetaalin muodostuminen

13.6 Mutarotaatio

13.7 Monosakkaridien konformaatiot

13.8 Disakkaridit

13.9 Polysakkaridit

13.10 Muita tärkeitä sokereita

 

Oppimistavoitteet:

  1. Ymmärrät ja osaat piirtää sokereiden avoketjuisen Fischer-projektiokaavan.
  2. Osaat luokitella sokerit hiiliketjun pituuden ja funktionaalisen ryhmän mukaan (erotat aldoosit ja ketoosit)
  3. Osaat selittää miten D- ja L-sokerit eroavat toisistaan
  4. Tunnistat monosakkaridien anomeerisen (hemiasetaalisen) hiiliatomin ja tunnistat sen myös oligo- ja polysakkarideista.
  5. Osaat muuntaa Fischerin projektiokaavan rengasrakenteiseksi hemiasetaalimuodoksi (Haworth-projektio) ja osaat piirtää myös sen a- ja b-rakenteet.

 

Sisällysluettelo

12. Metabolia

14. Aminohapot